Barcelona

Barcelona

Barcelona este unul dintre cele mai iubite si vizitate orase din Europa, cea mai aglomerata perioada fiind in lunile iunie, iulie si august, dar orasul este frumos si iarna, cand sunt 16-17 grade datorita climei mediteraneene.
Eu am ales sa petrec cateva zile in luna ianuarie, vremea fiind perfecta pentru explorat minunatul oras, care are multe de oferit turistilor.
Am gasit cazare prin Booking.com la o straduta distanta de catedrala Sagrada Familia.
Dupa ce ne-am cazat, am plecat in explorarea orasului care te cucereste cu arhitectura deosebita intalnita la tot pasul.

Ce am vizitat in Barcelona?

Sagrada Familia.
Opera impresionanta inca neterminata a lui Antoni Gaudi, catedrala Sfanta Familie, este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. Lucrarile au fost incepute in anul 1882, si se estimeaza ca va fi terminata abea in 2026. Sagrada Familia a fost gandita de Gaudi asemenea unei Biblii de piatra care explica istoria si misterele credintei.

 

2. Parc Guell.
O alta opera deosebita a lui Antoni Gaudi, cel ce si-a lasat amprenta intr-un mod remarcabil asupra orasului Barcelona. Amenajarea parcului a fost incredintata lui Gaudi de catre Eusebi Guell care a dorit crearea unui parc plin de stil pentru aristocratia Barcelonei.

3. Montjuic si Fantanile magice.
Parcul Montjuic este in varful unui mic munte de la marginea orasului. Barcelona este inconjurata de munti si dealuri, unele destul de indepartate, dar acesta se inalta chiar la marginea partii vechi a orasului.
Pozitionarea unica a parcului Montjuic asigura o panorama frumoasa asupra orasului. Tot pe Montjuic se afla si Palau Nacional, o cladire cu aer istoric care a fost transformat in Muzeul National de Arta Catalana. In fata Palatului National se afla Fantana Magica din Montjuic.

4. Aquarium Barcelona

Aquarium din Barcelona este al doilea obiectiv turistic ca numar annual de vizitatori. Este o experienta frumoasa, dar sa nu va faceti asteptari foarte mari.

 

5. Casa Batllo
Casa Batllo este o cladire restaurata de Antoni Gaudi ce a fost contruita in 1877 si remodelata intre anii 1905 si 1907. Este situata pe Passeig de Gracia in cartierul Eixample in Barcelona.

6. La Pedrera
La Pedrera este una dintre operele arhitectonice ale lui Antoni Gaudi. Casa Mila a fost imediat numita “La Pedrera” – cariera de piatra, datorita fatadei sale exterioare ce aduce cu o stanca. Exista multe terorii referitoare la sursa de inspiratie a lui Gaudi cand a proiectat La Pedrera de la valurile oceanului pana la anumiti munti.

7. Torre Agbar – Turnul Apelor din Barcelona
Noul sediu pentru Aguas de Barcelona (Agbar), compania municipala de apa, Torre Agbar se ridica spre cer, cu cele 34 de etaje ale sale si o inaltime de 142 de metri. Torre Agbar a fost proiectat de francezul Jean Nouvel, iar arhitectul a declarat despre creatia sa ca turnul este “un ecou indepartat al vechilor obsesii catalane, purtate de vanturile care sufla de pe Montserrat”. Adesea asemanat cu un gheizer, Torre Agbar a fost inspirat de mostenirea arhitecturala a lui Antoni Gaudi, omul care si-a lasat cel mai puternic amprenta asupra acestui oras.

8. Peix – Pestele din Barcelona
Peix (pestele), este o sculptura unica, care a fost construita in anul 1992, pe malul Marii Mediderane, in Barcelona. Structura enorma din otel este tipica pentru temele abordate in multe alte opere ale lui Frank O. Gehry, autorul acestei sculpturi care incepe sa devina un simbol al Barcelonei.

Sculptura Pestele din Barcelona, cunoscuta sub numele de Peix in catalana, este una din multele piese de arta publica moderna ce pot fi admirate in si in jurul orasului catalan. Piesa se ??afla in Port Olimpic, la baza unui zgarie-nori, Hotel Arts, una dintre cele mai inalte cladiri din oras.

9. Muzeul Pablo Picasso din Barcelona
Muzeul Picasso din Barcelona are una dintre cele mai complete colectii de opere de arta ale lui Pablo Picasso. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona. Muzeul este gazduit de cinci palate medievale unite intre ele din Barri Gotic (cartierul gotic al Barcelonei).

10. Arcul de Triumf din Barcelona
Arcul de Triumf din Barcelona este un arc de triumf construit din caramida colorata in stil mudejar – stil arhitectonic specific maurilor ramasi in teritoriile crestine dupa “Reconquista”. Arcul, proiectat de arhitectul catalan Josep Vilaseca, este decorat cu un numar mare de statui si basoreliefuri.

Deosebitul Arc de Triumf din Barcelona a fost construit pentru Expozitia Universala din anul 1888, care a avut loc in Parc de la Ciutadella. Arcul de Triumf, situat la capatul unei promenade extinse, a servit drept intrarea principala la expozitie.

11. Zoo Barcelona din Parc de la Ciutadella
Zoo Barcelona este parte din Parc de la Ciutadella si gazduieste peste 7000 de animale din aproximativ 500 de specii. Vizitatorii gradinii zoologice din Barcelona se pot bucura de un spectacol acvatic cu delfini sau cu balene ucigase.

12. Placa d’Espanya
Placa d’Espanya este o piata aglomerata situata la poalele dealului Montjuic. Piata al caruit trafic este demn de luat in seama este inconjurata de o multime de atractii deosebite cum ar fi Arenas sau Parcul Joan Miro.

Timp de mai multe secole acest loc a fost folosit pentru spanzurari publice pana in 1715 cand spanzuratorile au fost mutate in Ciutadella. Piata ce poate fi vazuta astazi a fost creata in 1929 pentru Expozitia Mondiala din acel an. A fost proiectata in 1925 de arhitectul Josep Amargos si a fost finalizata abia patru ani mai tarziu, chiar la timp pentru expozitie.

Mostenirea orasului de la arhitectul Antoni Gaudi este remarcabila si poate fi vazuta peste tot in oras: in Parcul Ciutadella, unde a proiectat stancile cascadei, in Placa Reial, pentru care a proiectat felinarele, in cartierul Gracia unde a construit Casa Vicens, pe mare bulevard Passeig de Gracia a contruit Casa Batllo si Casa Mila , in Parcul Guell

Ma impresionat placut Muzeul Picasso din Barcelona, care detine multe lucrari mai putin cunoscute din tineretea sa si ne arata evolutia artistului.
Concluzie, Barcelona este un oras deosebit care merita vizitat macar pentru cateva zile intr-un city break.